Anti-aging

Wat is anti-aging?

Onder anti-aging verstaan we het behandelen en voorkomen van de symptomen van huidveroudering. Enkele symptomen waaruit blijkt dat de huid verouderd zijn: vermindering van stevigheid en elasticiteit, fijne lijntjes en rimpels, pigmentvlekken, een dunner wordende huid en een doffe huidtoon. Huidveroudering kent een aantal oorzaken, waarvan de belangrijkste zijn: de zon (80%) en natuurlijke veroudering (15%). Maar omgevingsfactoren (zoals verontreinigde lucht) en levensstijl (denk bijvoorbeeld aan roken en overmatig alcoholgebruik) zijn ook van invloed op de veroudering van de huid.

Zonneschade

Een belangrijke factor in de veroudering van de huid is de zon. Uit de verschillende soorten straling van de zon (ultraviolet, zichtbaar licht en infrarood straling) zijn de UV-A en UV-B stralen het meest van invloed op de veroudering van de huid.

UV-B stralen komen tot in de bovenste huidlaag, de opperhuid. Daar bereiken ze de pigmentcellen die melanine (pigment) aanmaken. Deze melanine dient om het DNA van de huidcel te beschermen tegen de straling. Het aangemaakte pigment wordt niet altijd gelijkmatig verdeeld, wat leidt tot zonnevlekken en andere vormen van hyperpigmentatie. Behalve de bruine kleur kan UV-B ook tot verbranding leiden. Hierdoor raakt het DNA van de cel beschadigd. Dit kan tevens leiden tot extra aanmaak van pigment, als gevolg van de ontstekingsreactie die in de huid ontstaat.

UV-A straling komt dieper in de huid en bereikt de lederhuid. Deze straling merken we minder snel maar is altijd aanwezig. UV-A straling gaat bijvoorbeeld ook door het wolkendek en door glas heen. Doordat UV-A straling tot in de lederhuid komt, worden door UV-A zowel het DNA als de collagene en elastine vezels in de huid beschadigd. Juist deze vezels zorgen voor de stevigheid en elasticiteit van de huid en bij vermindering hiervan ontstaan rimpels en fijne lijntjes.

De beschermingsfactor (SPF, Sun Protection Factor) die aangegeven staat op de verpakking van zonbeschermingsproducten geeft alleen een waarde aan ter bescherming tegen UV-B straling. Fabrikanten van zonbeschermingsproducten zijn echter verplicht ook tegen UV-A straling te beschermen. Over het algemeen wordt een factor van 30 of meer beschouwd als voldoende bescherming voor de huid van het gezicht om zonneschade te voorkomen, mits voldoende en regelmatig aangebracht. Daarbij spelen ook de gebruikte zonnefilters een rol. Er bestaan zowel fysische als chemische zonnefilters met elk hun eigen werkzaamheid.

Wij adviseren u graag welke zonbeschermingsproducten u het best kunt gebruiken.