Droge huid

huid1Een droge huid komt veel voor, met name in de herfst en winter als het buiten kouder wordt en de verwarming aangaat. De huid voelt strak en trekkerig aan, kan jeuken en laat soms schilfering zien. Soms is de huid zo droog dat de huid kan openbarsten en kunnen er kloven ontstaan. Ook kan de huid roodheid vertonen. In sommige gevallen is er dan sprake van eczeem.

Opbouw van de huid en het natuurlijke vocht/vet gehalte van de huid

De bovenste laag van de opperhuid (de hoornlaag) bestaat uit dode huidcellen, die zijn gestapeld als een muur. Dit bovenste laagje van de huid heeft een belangrijke barrièrefunctie. Deze cellen beschermen ons tegen indringers van buitenaf, zoals chemische stoffen, bacteriën en andere micro-organismen.

De opperhuid vernieuwd zich elke vier weken. In de onderste laag van de opperhuid vind celdeling plaats, waardoor de cellen steeds verder naar boven komen en afsterven. Deze dode huidcellen blijven nog enkele dagen tot ongeveer twee weken aan het oppervlak waarna ze van de huid afschilferen.
Om de dode huidcellen heen ligt een vettig laagje. Dit wordt ook wel de Natural Moisturizing Factor genoemd. De huidcellen worden onderling nog meer opgevuld met allerlei vette stoffen zoals cholesterol, ceramides en triglyceriden. De huid produceert dus vanuit de onderliggende lagen een natuurlijk oliefilmpje. Hieruit wordt de unieke huidflora gevormd met huideigen bacteriën die de huid beschermen.

Hoe ontstaat een droge huid?

Zowel door het onttrekken van vocht als vetten aan onze huid, bijvoorbeeld door warm water en zeep maar ook door droge lucht binnenshuis (verwarming en airconditioning) en buitenshuis (schrale wind), droogt de huid uit. Ook in de zomer zien we vaker een droge huid door de zon, vaak in combinatie met chloor- zeewater.

Behandeling van een droge huid

Bij een droge huid helpen wij de natuurlijke balans van de huid te herstellen. Een gezonde huid zal in staat zijn zijn eigen huidvetten en Natural Moisturizing Factor weer aan te vullen. Wij hebben specifieke behandelingen en producten die helpen de huid weer gezond te maken.